2016. november 12., szombat

Hogyan legyél katamarán versenyző 6. rész - Tudatosság

Túl vagy az első versenyeden. Tetszett és még sok versenyen szeretnél indulni, de már nem elég "túl élni" egy futamot, hanem minél jobb eredményeket elérni és fejlődni szeretnél, ehhez kell a tudatosság.

Sok dolog fontos a vitorlázásban, de az egyik legfontosabb a tudatosság. És nem csak a tudatos felkészülésre gondolok, hanem mindenre ami a pályán történik. Tehát ne csak elrajtoljunk és menjünk ahogy jól esik, hanem legyen elképzelésünk még a futam előtt, hogy hol szeretnék rajtolni, merre szeretnék menni a cirkáló szakaszon majd a hátszélben. Tudatosan manőverezz más hajók közelében, hogy minél nehezebb helyzetbe hozd őket.
Tudjad előre, hogy a bójára hogy akarsz odaérni, pl. én egy világbajnoki futamon a cirkáló bóját nem közelítem meg bal csapáson a bója 50 méteres körzetén belül, kivéve ha elől vagyok, de az sajnos ritkán fordult eddig elő (konkrétan egyszer).

Most nem kezdem el sorolni mikor mi tudatosuljon benned, mert röviden minden. És ha egy futamnak, egyszer úgy mész neki, hogy előre tudod mit szeretnél akkor mondhatjuk, hogy van stratégiád.
Ha tudatosan ráhalzolsz egy másik hajóra, betakarod és megelőzöd akkor mondhatjuk, hogy alakul a taktikád is.

Stratégia - taktika sokat mondtam ezt a két szót, de tudjátok mi a különbség köztük?
Röviden a stratégia a te elképzelésed a pályán míg a taktika a más hajókkal szembeni "viselkedésed" (hú ezt tényleg nagyon röviden összefoglaltam, de majd később részletezzük).

Visszatérve a tudatosságra, az nem csak a versenyen fontos, hanem az egész felkészülés alatt.
Pl. egy edzésen nem csak vitorlázgattok, hanem ismered a gyengéidet és tudatosan azt gyakorlod ami kevésbé megy. 

De a nagy tudatosságban merjél változtatni ha látod, hogy rossz irányba visz és ne ragaszkodj hozzá mindenáron. Tehát tudatosan változtass minden esetben ne véletlenül.
Sokkal jobb vitorlázó leszel, ha a saját elképzelésedet végig csinálod, mintha csak úgy mész a pályán és a végén megnyered a futamot. Mert ha csak úgy találomra mész akkor lehet benne nagy győzelem de ugyanúgy nagy zakók is, tehát hullámzó lesz a teljesítményed. Viszont ha a saját elképzelésedet hajtod végre akkor kiegyensúlyozott eredményeid lesznek, és ahogy fejlődik a vízen látásod, úgy fognak az eredményeid is javulni.

Igen, pár résszel ezelőtt azt mondtam másold a mezőny elejét, most meg azt, hogy legyen saját elképzelésed. Nem akarlak összezavarni, az első versenyeden másolj, aztán ahogy érzed magadban a fejlődést önállósulj.
Ne ijedj meg ilyenkor ha még nagyobb különbséggel maradsz le az elejétől az nem azt jelenti, hogy rossz úton jársz, csak még nem jól látod a dolgokat. Ilyenkor nagyon fontos, hogy egy futam után a partnereddel átbeszéljétek mi volt a jó és mi volt a rossz. Ha nem tudjátok a hibátokat akkor keressétek meg, beszéljétek meg a körülöttetek vitorlázóval, vagy a mezőny elejével, hogy ők mit láttak. Ha így teszel az is a tudatos gondolkodás része.