2016. november 22., kedd

Katamarán szétszedés - téliesítés

Amilyen vidáman rakjuk össze tavasszal kedvenc hajónkat, olyan nehezen állunk neki a téli elpakolásnak. Húzzuk halasztjuk, hogy hátha megyünk még vízre, persze sose megyünk. Aztán jön a rossz idő, hol esik, hol túl hideg van azért nem rakjuk el. De aztán mindig van egy csodálatos napsütéses novemberi nap amikor végre szétszedhetjük és elrakhatjuk téli álmot aludni legkedvesebb játékszerünket.

Néhány jótanács a téliesítéshez:

- Úgy szedjétek szét, hogy majd össze is tudjátok rakni. Köteleket szépen tisztázzátok ki, biztosító karikákat, stifteket a helyére rakjátok vissza, állításokat jelöljétek be, hogy tavasszal ugyan oda tudjátok újra visszarakni.
- Sose hagyjatok vizet a testben, engedjétek ki belőle, majd szivacsolajátok teljesen szárazra.
- Kormányokat, sverteket tokba rakjátok, nehogy sérüljenek. Ha nincs tok akkor egy régi pokróc vagy dunyha között tökéletes helye lesz.
- Vitorlákban a latnikat lazítsátok ki, és szépen, gyűrődés mentesen hajtsátok össze, hiszen közel fél évíg nem lesz kibontva.
- Ha lehet fedett fagy mentes helyen tároljátok, ha nem, akkor takarjátok le rendesen.
- A hajó után ne felejtsétek a vitorlás ruhákat is rendesen elpakolni. Trockenek gumi nyakát, mandzsettáját és zokniját behintőporozni, zip-zárját bezsírozni. Neopréneket kimosni és felekasztva tárolni.
- Ha valami javítást igényel akkor még most vigyétek el, és akkor biztosan meg lesz a szezonra. Saját tapasztalat, hogy ha most nem csináltatod meg, tavaszig nem is fogod.

És a legfontosabb, ha valamit nem tudsz, kérj segítséget.

Ha nincs hol tárolnod télire vagy csak nincs időd foglalkozni vele, akkor fordulj a Nacra hazai forgalmazójához, akik profi módon téliesítik a hajódat, beszállítják fedett csarnokukba és tavasszal vissza is viszik neked. Sőt ha valami hiba van a hajó testen, vitorlán, azt a téli pihenő alatt megjavítják. Elérhetőségük nacra@katamaran.hu - 06 30 568 3391.

Végezetűl itt egy kis film, hogy ha kicsit siettek mindezt 1 perc alatt meg lehet csinálni: